A Duna

partra

született…

 

Hotel Szent János

Kihagyhatatlan ajánlataink, nem csak vízenjáróknak…

Ajánlataink
A Duna partra született…
A finom ételek, a kényelmes szobák, a páratlan Dunai panoráma biztosíték arra, hogy Ön jó helyen jár, ha bennünket választ!

Nepomuki ünnep MohácsIdőpont: 2016.05.21-22.
Nepomuki Szent János
 a vízen járók védőszentje, szobra a Duna-part közelében, a Halászcsárda előtti téren áll. A múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, mely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott. Az idők során feledésbe merült ez a hangulatos dunai felvonulás, de a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Minden esztendőben a kétnapos ünnepség szombatján Népünnepélyek és kulturális programok várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket.
Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. „jánoskákat”. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.
Vasárnap kora délután indul a főtérről a céhes zászlókkal felvonulók körmenete a virágfüzérekkel ékesített Nepomuki Szent János-szoborhoz. Itt liturgia keretében felszentelik a koszorút, amit majd a szertartást követően a kompról a Dunába dobnak - a vízben életüket vesztettek emlékére s a Duna mentén élő népek békéjét hirdetve. Az ünnepet vidám hangulatú szabadtéri bál zárja.